15χρονος Μαθητής Σχεδιαστής Μόδας σε Διεθνές Fashion Show

Και εκεί που κάνουμε το “click” σε μια από τις τόσες ειδήσεις, γνωστές ή άγνωστες, της εικονικής πραγματικότητας ή της ψεύτικης εικονικής παραπληροφόρησης, να’ σου μια πασαρέλα διεθνούς επιπέδου και στο τέλος ένας 15χρονος μικρός κλείνει την επίδειξη μόδας και βγάζει με όλα τα μοντέλα ένα “selfie”….

CrowTeam

– Εεεπ τι είναι αυτό”; λέω στον χρόνια τώρα διπλανό μου…Για να το ξαναδώ…μια φορά ακόμα…Δηλαδή;  Τι γίνεται εδώ;

– Α να, ένας 15χρονός μαθητής σχεδιαστής μόδας στη διεθνή επίδειξη VFW…

– Δηλαδή; Τι είναι αυτό το VFW;

– Το “Vancouver Fashion Week”, διεθνής επίδειξη μόδας για την Άνοιξη – Καλοκαίρι 2018 που έγινε στην Βαρκελώνη τέλη Σεπτεμβρίου!

– Ε και ο μικρός τι θέλει στο τέλος;

– Είναι ο σχεδιαστής  των ρούχων…

– Δηλαδή θες να πεις ότι αυτό το μικρό παιδάκι σχεδίασε τα ρούχα στην επίδειξη που μόλις είδαμε;

– Ε, ναι!

– Και πως το λένε το παιδί;

– Adriano Souras…

– Δηλαδή Έλληνας;

– Ε ναι!

Έλληνας ή όχι, σημασία έχει ότι ο Adriano Linos Souras, στα 15 του χρόνια έκανε το πρώτο του όνειρο πραγματικότητα γιατί οι δικοί του, το περιβάλλον του, του έδωσαν την ευκαιρία “να κάνει το δικό του”, με τη δική του έμπνευση, θέληση, ταλέντο και επιμονή.

Crow2

Ο Adriano γεννήθηκε στην Αγγλία.  ‘Οταν ήταν ενός χρονού έφυγε για Νέα Υόρκη,  ήρθε στην Αθήνα όπου έμεινε για 7 χρόνια και μετά πήγε Βαρκελώνη για 6 χρόνια, και φέτος είναι ξανά Αθήνα. Ναι, το επίθετό του δηλώνει ότι είναι Έλληνας και το όνομα του Ιταλικό….’Ομως ο Adriano…είναι ένας μικρός πολίτης του κόσμου που μέχρι τώρα έχει ζήσει σε τέσσερις χώρες, και έχει  ήδη απλωμένα τα φτερά του για να φτάσει μέχρι εκεί που μπορεί…

Ποιος ξέρει που μπορεί να φτάσει ο Adriano! Κανένας όμως δεν μπορεί να τον εμποδίσει…γιατί ο Adriano από τώρα παίζει σε διεθνή περιβάλλον. Δεν υπάρχει γι αυτόν “εντός” και “εκτός έδρας”. Μια είναι η πλατφόρμα και λέγεται ζωή.

Crow5

Και τι πιο ωραίο να μπορούν τα παιδιά να σχεδιάζουν αυτή τη ζωή, να τη ζουν και να τη δοκιμάζουν, να την τεστάρουν πριν βγουν ακόμα καλά – καλά από τα σχολεία και τις τάξεις…

Διαβάζουμε στο profile του Adriano που δημοσιεύει το VFW: 

Γεννήθηκα στο Λονδίνο στις 2 Σεπτεμβρίου του 2002 και από τότε γυρίζω τον κόσμο μαζί με την οικογένειά μου; Βαρκελώνη, Αθήνα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη. Από μικρός έκφραζα τη δημιουργικότητα με μολύβι και χαρτί, είτε ζωγραφίζοντας είτε γράφοντας.  ‘Ενα από τα χόμπι μου είναι να συμμετέχω στις διοργανώσεις ανοιχτών συζητήσεων (debates) του National Model United Nations (NMUN) αφού τα πάω καλά στους προφορικούς – φυσικά – διαξιφισμούς και διαμάχες διεθνών θεμάτων. Η μόδα ήρθε στη ζωή μου χάρη στη μητέρα μου και τη μουσική. Πρόσφατα όμως άρχισα να σχεδιάζω και να παράγω έργο.

Τον αναζήτησα τον Adriano και τον βρήκα, μέσα από το Skype, να διαβάζει στο δωμάτιο του και να κάνει σχέδια για το μέλλον! Είναι μαθητής της Α’ Λυκείου στο διεθνές σχολείο της Αθήνας, ACS Athens. Παιδί ευγενικό, συγκρατημένο, με θαλερή ματιά γεμάτη με την έκπληξη αλλά και με έναν κόμπο στο λαιμό…αφού πρώτη φορά θα του έπαιρναν συνέντευξη….

Με ρωτά με σχεδόν τρεμάμενη ματιά αλλά σταθερή φωνή: “Πότε θα κάνουμε τη συνέντευξη κυρία Καλομοίρη;”.

Δεν θα κάνουμε συνέντευξη Adriano. Συζήτηση θα κάνουμε να μου πεις δυο λόγια για σένα, για το τι κάνεις…”Α εντάξει τότε…..”

-Πες μου πως ξεκίνησε το θέμα με τη μόδα;

Έβλεπα τις επιδείξεις μόδας, άρεσαν ιδιαίτερα στην μητέρα μου και με έπαιρνε μαζί της. Από μικρό παιδί μου άρεσε το fashion. Πέρσι ξεκίνησα να ζωγραφίζω και άρχισα να σχεδιάζω κοστούμια. Έτσι απλά μου ήρθε!

-Πως συνδέθηκες με τoν κόσμο της μόδας; Γιατί υποθέτω ότι δεν είναι και το πιο εύκολο και απλό πράγμα;

Στα καταστήματα ρούχων που πήγαινα από μικρός, έβλεπα ότι κάποια κομμάτια μου άρεσαν και κάποια δεν μου άρεσαν καθόλου, και σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω για τα αλλάξω, για να τα κάνω καλύτερα. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να κάνω κάτι δικό μου.

-Πως συνάντησες του κατάλληλους ανθρώπους; Πως κατάφερες από το να παρακολουθείς μια επίδειξη μόδας, στο να πάρεις μέρος σε μια διεθνή διοργάνωση;

Μπήκα στην ιστοσελίδα με τις αιτήσεις συμμετοχής, συμπλήρωσα τα στοιχεία μου, έστειλα τα σχέδιά μου. Τους άρεσαν! Αποφάσισαν να πληρώσουν για τη συμμετοχή μου! Όταν ήμουν στον Καναδά οι διοργανωτές του Vancouver Fashion Week, producers και directors με έβαλαν σ’ ένα δωμάτιο με τα μοντέλα και μου είπαν να διαλέξω ποιοι ήθελα να παρουσιάσουν τη δουλειά μου. Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους ήξερα πριν, τους γνώρισα εκείνη την ημέρα. 

Το VFW είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση εβδομάδας μόδας στον Καναδά, η δεύτερη στη Βόρεια Αμερική, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 30,000 επισκέπτες.  Είναι ένα διεθνές γεγονός της μόδας που γίνεται εδώ και 17 χρόνια και προσελκύει διεθνώς βραβευμένους σχεδιαστές, ενώ συμμετέχουν πάνω από 25 πρωτεύουσες της μόδας.

– Ονόμασες τη φίρμα σου CROW-BCN.  Υπάρχει κάποια εξήγηση γι αυτή την επιλογή; 

To BCN δηλώνει τον τόπο που ξεκίνησε η ίδεα να σχεδιάσω για μόδα, δηλαδή την Barchelona.  To Crow  είναι το κοράκι, μου αρέσει πολυ και ήρθε φυσικά και αυθόρμητα. Δεν έχει κάποια έμπενευση ή φτερά από πίσω ή όλη υπόθεση. Είναι απλά το πτηνο που μου αρέσει και έδεσε το ύφος στην φίρμα και τη συλλογή μου.

Θα μπορούσε να βάλει το όνομά του ο Adriano, όπως συνηθίζεται ιδιαίτερα στην μόδα και τις επιχειρήσεις…Κάτι σαν Adriano Souras Ltd…..Και όμως το κοράκι έδωσε στη συλλογή του Adriano αυτή την αίσθηση του μυστηρίου, της ετοιμότητας, την κομψή  αγέρωχη επικινδυνότητα και σβελτάδα αυτού του αρπακτικού….Υποθέσεις όσων θέλουν ν΄αναλύσουν το “τι θέλει να πει ο ποιητής” …O “ποιητής” όμως δεν εκφράζεται πεζά, αλλά για άλλη μια φορά μέσα από τις δημιουργίες του…

-Πως νομίζεις ότι είδαν οι άλλοι τη δουλειά σου; Ποια είναι η δική σου εντύπωση για τις δικές τους εντυπώσεις;

Ναι ήμουν ο μικρότερος σχεδιαστής μόδας σ’ αυτή τη διοργάνωση και αυτό προκάλεσε έκπληξη να με βλέπουν να εμφανίζομαι μαζί με τα μοντέλα… Αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν ξεχώρισα επειδή είμαι μικρός, αλλά επειδή η συλλογή μου είναι cool.

Γνωρίζοντας από το προφίλ του Adriano ότι είχε συμμετάσχει και στα debates  του NMUN, αποφάσισα λοιπόν να τον προκαλέσω… και να βγάλω τη δυναμικότητα του μεγάλου, που κρύβει το μικρό έφηβο παιδί.

-Πως γίνεται Adriano, να είσαι σχεδιαστής μόδας, να ζωγραφίζεις και να σου αρέσει να συμμετέχεις και σε δημόσιες συζητήσεις ενός μεγάλου παγκόσμιου οργανισμού προσομοιωσης των Ηνωμένων Εθνών. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;  Πως συνδυάζονται και τι μπορεί να βγει από αυτό; Ποιο από τα δυο διαγράφει το μέλλον σου και το επάγγελμα που τελικά θα ακολουθήσεις;

Μπορεί να γίνω σχεδιαστής μόδας, ή πολιτικός!!! Δεν ξέρω ακόμα! Θα δείξει!

Είμαι σε μια διασταύρωση τώρα. Ν’ ακολουθήσω καριέρα  σχεδιαστή μόδας, ή πολιτικού; Και στους δύο τομείς έχεις ένα ρόλο. Στον ένα μεταφέρεις ένα μήνυμα με σκοπό να το κάνεις να δουλέψει, και στον άλλο ένα μήνυμα που θέλεις να εισακουστεί από τους ανθρώπους.

Πώς να περιγράψεις τη σιωπή του μεγάλου, μετά από αυτή την απάντηση;

Crow6

Crow3

Και φυσικά θα δείξει αν έχεις έναν πολιτικό  μέσα σου που σχεδιάζει και μπορεί να στέκεται σε διεθνή πλατό της μόδας ή της πολιτικής. Δεν έχει σημασία, πιο είναι το όραμα, ο σχεδιασμός και η πράξη του μετράει…

-Και ποια διαφορά πιστεύεις ότι μπορείς να φέρεις εσύ στη μόδα; Τι θέλεις να αλλάξεις;

Ο λόγος στον Adriano:

Ο 15χρονος Adriano  έχει άποψη για τη μόδα και τι αυτή χρειάζεται! Αισθάνεται ότι δεν έχει κάνει ακόμα τη διαφορά, αλλά βαδίζει προς τα εκεί, γιατί η συλλογή του δεν προβάλει μόνο τη δημιουργικότητα και άποψη ενός 15χρονου,  αλλά θέλει να “δηλώσει” στον κόσμο της μόδας ότι το σχέδιο και όχι το χρώμα κάνει τη διαφορα. Υπάρχουν άλλωστε πολλές συζητήσεις στον τομέα, ότι η μόδα τελευταία βασίζεται περισσότερο στην εντύπωση των χρωμάτων, παρά στη διαφορά που κάνει το σχέδιο και πώς αυτο συνδιάζεται, παρουσιάζεται και δένει. Γι αυτό μας λέει ξεκάθαρα ότι η συλλογή του βασίζεται στο σχέδιο, και ότι δεν θα δούμε σ’ αυτή μια απλή μπλούζα που να γράφει με μαύρα χρώματα “Crow”.

-Και τι θα ήθελες να πεις στους νέους, Έλληνες ή μη, μικρούς πολίτες του κόσμου Adriano;

Ε αυτό ακούστε το!

Οσο και αν βλέπετε γύρω σας ανθρώπους πολύ μεγαλύτερους από εσάς, με περισσότερα χρήματα ή από μεγάλους οργανισμούς, δεν έχει σημασία.  Να επιμένετε, να έρχεστε κοντά με διαφορετικούς ανθρώπους και πάντα να ζητάτε βοήθεια, αν τη χρειάζεστε!

Έχοντας ως πρώτη του προτεραιότητα το σχολείο και τα μαθήματά του, ο Andriano, ετοιμάζεται για τη συμμετοχή στο επόμενο Vancouver Fashion Week FW 2018 που θα γίνει….Καλή πρόοδο και καλή επιτυχία Adriano!

Οι φωτογραφίες είναι από το instagram του Adriano Souras

 

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.