Ας σηκώσουμε το βλέμμα ξανά ψηλά!

Μια βόλτα Ανοιξιάτικη, Ηλιόλουστη, Αθηναϊκή, Σάββατο πρωί 1η Απριλίου!!! Και δεν ήταν ψέμα! Ήταν το όραμα σε πρώτη πιλοτική πράξη!  Η υπόσχεση για την αναβάθμιση του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας ξεκινά από τη γειτονιά Βύσσης και Καΐρη, που είχε γιορτή γιατί το ξεκίνημα αυτό αναβαθμίζει τη ζωή στην καρδιά της Αθήνας.

Το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του εμπορικού τριγώνου, μας πήγε για λίγο στο παρελθόν, για να μας φέρει στο μέλλον!! Καλό μας μήνα λοιπόν και καλή αρχή στον Δήμο Αθηναίων που έχει αναλάβει το έργο της Πιλοτικής Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου , στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ενισχύει οικονομικά το έργο με αποκλειστική δωρεά, αλλά και στους ανθρώπους που οραματίσθηκαν να φέρουν στο φως ξανά τη ζωή της παλαιάς όμορφης Αθήνας με απλές και πρακτικές κινήσεις:  σβήνοντας τη μουντζούρα του graffiti, βάζοντας ένα παγκάκι, ένα απλό τραπεζάκι με δυο καρέκλες για να κάτσει ο περαστικός, να ξεκουραστεί, να πει μια κουβέντα, να ρίξει μια ματιά στις βιτρίνες, να κοιτάξει ψηλά για να δει τον καταγάλανο ουρανό της Αθήνας, τα όμορφα κτίρια του 60 και 70 που περιμένουν ξανά τη ζωή, να βρει τις γωνιές που μέσα από τα κτίρια, τις ταμπέλες και τις φυλλωσιές ξεπροβάλει η Ακρόπολη!

DSC_0712
Γωνία Βύσσης και Αιόλου

«Ηταν μια σημαντική μέρα για τη γειτονιά. Ξεκινήσαμε με τις πρώτες δύο πιλοτικές πεζοδρομήσεις των δυο δρόμων Βύσσης και Καΐρη, έχοντας πάντα τη συνδρομή των καταστηματαρχών και των επισκεπτών της περιοχής. Είμαστε σίγουροι πως αυτό θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της γειτονιάς για να γίνει πάλι εμπορικός προορισμός,» μας λέει η  Ελίνα Δάλλα, Αρχιτέκτων, υπεύθυνη του Προγράμματος Πιλοτικής Αναβάθμισης του Εμπορικού Τριγώνου.

«Το ξεκίνημα των δράσεων του Εμπορικού Τριγώνου μας έχει ενθουσιάσει αλλά είναι μόνο η αρχή των πιλοτικών δράσεων που έχουμε προγραμματίσει. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και γι΄αυτό το έργο γίνεται και τμηματικά, έτσι ώστε να δοκιμάζουμε πιλοτικά πρότυπες πρακτικές και δράσεις έως την έναρξη των έργων υποδομής το φθινόπωρο του 2017″, σημειώνει η κυρία Δάλλα, ο άνθρωπος που είχε κάνει κάποτε την Αθήνα λαμπρή «οικοδέσποινα» των Ολυμπιακών  Αγώνων του 2004.

Είναι οι άνθρωποι που κάνουν το όραμα πράξη, με μεράκι, αισιοδοξία, δημιουργικότητα και αγώνα, αλλά το 2004 δεν ήταν μόνοι, είχαν μαζί τους όλη την Ελλάδα, όλη την Αθήνα, που φόρεσε τότε το μεγάλο της χαμόγελο και υποδέχτηκε όλο τον κόσμο στην μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Μπορεί το 2017 να σηματοδοτήσει ένα άλλο λαμπρό έτος για να λάμψει ξανά η Αθήνα. Το 2024 – τα εικοσάχρονα των Ολυμπιακών της Αθήνας – δεν είναι και μακριά, 7 χρόνια δρόμος.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε αυτό το ολυμπιακό πνεύμα,  για τη «συμμετοχή», το «ευ αγωνίζεσθαι», «το ανθρώπινο μέτρο» που ξεπερνά τα εγώ και τα εμπόδια.  Εθελοντές όλοι μαζί μπορούμε να σβήσουμε τη μουντζούρα από την Αθήνα, να φέρουμε τα παιδιά και τους φίλους μας να φτιάξουν ξανά το περιβάλλον που παραμελήσαμε και κάποιες φορές καταστρέψαμε.  

Ας ανασκουμπωθούμε λοιπόν όλοι εμείς που με το δάχτυλο δείχνουμε τα κακώς κείμενα, και χέρι με χέρι να φτιάξουμε ξανά το ανθρώπινο πρόσωπο της Αθήνας, το πρόσωπο του πολιτισμού. Δεν το οφείλουμε μόνο στον εαυτό μας, στην κοινωνία της Αθήνας, στα παιδιά μας, αλλά σ’ αυτόν τον κόσμο που στρέφει το βλέμμα στην Αθήνα και το πολιτισμό της, σ’ αυτόν τον κόσμο που χτίζει Αθήνες στη χώρα του, που φτιάχνει Παρθενώνες στα όνειρά του.  

Να δούμε όλοι ότι το παρελθόν δεν είναι μόνο αρχαίο, αλλά διαχρονικά υπάρχει σ’ αυτή την πόλη ένας πολιτισμός, μια αλληλουχία – σκυταλοδρομία στον αγώνα, τη δημιουργία και τη χαρά της ζωής που κάθε φορά διαχέεται και ξαναγεννιέται…

Ήταν συγκινητική η γιορτή της πρωταπριλιάς στο Τρίγωνο, στη γειτονιά που έγινε ένα με τους διαβάτες, που περπατώντας άκουγαν τις νότες του Χατζηδάκη να σκορπίζουν το δικό τους φως.

Pezos Trigono
Οδός Βύσσης

Ο δήμος Αθηναίων έχει επιλέξει τμήμα του Εμπορικού Τριγώνου για να υλοποιήσει πρόγραμμα πιλοτικής παρέμβασης – το οποίο στοχεύει στην συνολική αναζωογόνηση της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίζει τις υποδομές, πεζοδρομεί μία περιοχή 110 στρεμμάτων, επανασχεδιάζει τις υπηρεσίες καθαριότητας και Δημοτικής Αστυνομίας, ανανεώνει τον αστικό εξοπλισμό, και αποκαθιστά την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής. To πρόγραμμα του δήμου ενισχύει μια αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Vres tin Athena sto trigono
Οδός Βύσσης – Κτίριο Παυλίδη (δεξιά)

Χρειάζεται να βοηθήσουμε όλοι στο έργο για την αναβάθμιση της Αθήνας. Για να γίνουν πεζοδρομήσεις, έργα υποδομής, να φροντίσουμε για τη δημόσια εικόνα της πόλης, για περισσότερο πράσινο, περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο και ανάσα ζωής, να σταματήσει η παράνομη στάθμευση, να γίνει η πόλη δημιουργική, με την ενεργή συμμετοχή όλων; επαγγελματιών, κατοίκων, επισκεπτών.

Ξεκινώντας απ΄ την καρδιά της πόλης,  ας επεκτείνουμε αυτή την προσπάθεια, πέρνοντας στα χέρια μας τα εργαλεία που σβήνουν την ασχήμια και αποκαθιστούν την ομορφιά.

Πως μπορούμε να βλέπουμε το Παρθενώνα μέσα από τη μουντζούρα του graffiti;

fullsizeoutput_354
Οδός Ερμού, Κεραμεικός. Στο βάθος, ο Παρθενώνας

Πώς μπορούμε να αφήνουμε τα κτίρια που εκπέμπουν πολιτισμό να αμαυρώνονται με καρικατούρες , όπως το νεοκλασσικό κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων;

fullsizeoutput_332
Είσοδος του νεοκλασσικού κτιρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Πως μπορεί η Ερμού, ο κεντρικότερος δρόμος της Αθήνας που ξεκινώντας από το εμπορικό κέντρο περνά από τον Κεραμεικό και καταλήγει στο Γκάζι, να παρουσιάζει αυτό το θέαμα; 

fullsizeoutput_353

Και για να πάμε και παρακάτω…πώς μπορεί η Ιερά Οδός να έχει χάσει το νόημα του ονόματός της……και να υψώνονται πάνω από τα κεφάλια μας δυσθεόρατοι αρτίστες της νύχτας …..για να μην πάμε πιο μακριά.

Ας σηκώσουμε το βλέμμα ξανά ψηλά!   

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.