Κοινωνική Επιχείρηση ‘Ωρα Μηδέν

καρδια-φακέςΕπιχείρηση,  Κοινωνία, Αγορά σε ώρα μηδέν! Σε σημείο επανεκκίνησης.  Σ’ αυτή τη δύσκολη ώρα έρχεται ένας νέος θεσμός να συνδέσει αρμονικά και αποδοτικά την Επιχείρηση με την Κοινωνία. Ο λόγος για την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, ένας θεσμός δοκιμασμένος και πετυχημένος στην Ευρώπη, που έρχεται τώρα μέσω των Τοπικών Σχεδίων Απασχόλησης, των διαδημοτικών Αναπτυξιακών Συμπράξεων, και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να βγάλει από τα αδιέξοδα τους άνεργους και νέους επιστήμονες που θέλουν και μπορούν να προσαρμόσουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας. Ο καθένας λοιπόν στο είδος του, και όχι ο καθένας ότι δηλώσει και ότι αρπάξει μέσω ψηφοθηρικών και αδιάφανων πρακτικών του εύκολου διευθαρμένου κέρδους και πλουτισμού.

Το Υπουργείο Εργασίας, Ασφάλισης και Πρόνοιας, το Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής και το ΕΣΠΑ δίνουν την ευκαιρία και το προβάδισμα στην ισοτιμία και αξιοκρατία προκειμένου να αξιοποιήσουν τις επιχειρηματικές ιδέες των πολιτών – δημοτών, ανέργων και νέων επιστημόνων, υποστηρίζοντας και εκπαιδεύοντάς τους  πως να στήσουν τη δική τους Κοινωνική Συναιτεριστική Επιχείρηση, πως να συνεισφέρουν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και αγοράς. Γιατί κοινωνία και αγορά το ίδιο και το αυτο πράγμα είναι! Είμαστε εμείς!

Ετσι λοιπόν επεισέρχεται στην ουσία –  για πρώτη φορά στη χώρα μας –  η εννοια της μη κερδοσκοπικής επιχείρησης, αφού στόχος δεν είναι το κέρδος για το κέρδος, το κέρδος εις βάρος των άλλων, το κέρδος μέχρι απλειστίας, αλλά το κέρδος που ανακυκλώνεται και διοχετεύεται στην ανάπτυξη της επιχειρήσης και των εργαζομένων της, που προσβλέπει στο κέρδος της πολιτείας.

eliaΤο συνταρακτικό στην υπόθεση είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της πρωτοβουλίας ξεκινά από εκεί που πολλοί θεωρούν ως  πηγή “του κακού”, της πελατειοκρατίας και της διαφθοράς: τους Δήμους και τις Κοινότητες της χώρας, όπου η καθαρίστρια, ο κομματικός “ακόλουθος”, ο συμφεροντολόγος, γινόταν διοικητικός υπάλληλος, εις βάρος του επιστήμονα, του επαγγελματία, του αγωνιστή. Και θα είναι συνθέμελα συνταρακτικό αν το εγχείρημα, το “πείραμα” αυτό πετύχει, γιατί θα διαλύσει από τη βάση του τη μούχλα της διαφθοράς και της ψηφοθηρίας. Γιατί στην πηγή χτυπάς το κακό! Και το καλό από την πηγή αναβλύζει.

Η τοπική κοινωνία, είναι στην ώρα μηδέν. Και εμείς και κάθε κύτταρο της τοπικής κοινωνίας σ’ αυτόν τον πυρήνα ανήκουμε, περιστρεφόματε και ζούμε!

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον θεσμό των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, μπορουν να επισκεφτούν τις ιστοσελιδες του StartUpGreece www.startupgreece.gov.gr και του Δικτίου Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης http://koinsep.org/

Και καλή επιτυχία!! Γιατί αυτό γίνεται στην Ελλάδα!

Ανθή Καλομοίρη 

 Featured Image Found on ebay.com 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s