Επιχείρηση και καινοτομία από μαθητές

Sen_Junior_Achievement

Όταν οι νέοι οραματίζονται, δημιουργούν και καινοτομούν, ο δρόμος για πρόοδο και ανάπτυξη έχει ήδη ανοίξει. Το Σωματαίο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement GREECE με την καθιέρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος  “Εικονική Επιχείρηση” στρέφει τους μαθητές των Γυμνασίων  και Λυκείων στην επιχειρηματικότητα, βάζοντας σταδιακά φρένο στην ανεργία.

Συνολικά 51 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στις  Εμπορικές Μαθητικές  Εκθέσεις, που διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία για 8η συνεχή χρονιά, από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement GREECE, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στις 21 και 27 Φεβρουαρίου 2014, αντίστοιχα. Η πρωτοτυπία, η φρεσκάδα και η καινοτομία των ιδεών των μαθητών εντυπωσίασαν για μια ακόμη χρονιά καθώς πολλές από αυτές θα μπορούσαν άνετα να σταθούν ως νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups). Το γεγονός ότι, χρόνο με το χρόνο, οι ιδέες που κατατίθενται είναι ολοένα καλύτερες, ενισχύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητά της την εστιασμένη εκπαίδευση και στροφή των νέων στην επιχειρηματικότητα, με στόχο τη σταδιακή μείωση της ανεργίας και όλων των απογοητευτικών επιπτώσεών της μεταξύ των νέων.

Για την αξιολόγηση της προσπάθειας των μαθητών, στο πλαίσιο του προγράμματος, λαμβάνονται υπόψη η καινοτομία, η ποιότητα, η παρουσίαση και ο αντίκτυπος που έχουν τα προτεινόμενα προϊόντα και υπηρεσίες στο περιβάλλον και την κοινωνία.

  • Το βραβείο για την «Καλύτερη Εταιρεία» απονεμήθηκε φέτος στη μαθητική εταιρεία «Eco-Biking» από το 10ο Γυμνάσιο Ιλίου, που δημιούργησε την πλατφόρμα Easy Riding Kit (E.R.K) η οποία εφαρμόζεται σε ποδήλατα και περιλαμβάνει πλήθος χρήσιμων αξεσουάρ.

  • Το βραβείο για το πιο «Καινοτόμο Προϊόν» έλαβε η μαθητική εταιρεία «ΥΓΕΙΟΚΡΑΤΗΣ» του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Pierce, η οποία παρουσίασε πληροφοριακό site και λογισμικό για την τήρηση ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου υγείας, αποθηκευμένου σε USB stick.

  • Το βραβείο για το «Καλύτερο Περίπτερο» έλαβε η μαθητική εταιρεία «Excalibur» από το Α΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, η οποία δημιούργησε κοινωνική επιχείρηση με στόχο την παροχή εκπαιδευτικού υλικού σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Techo_bikingPierce_e-geiokratis

O Πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, Χρήστος Τσάγκος, δήλωσε: «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ευρύτατο φάσμα, στο οποίο μπορούν να δραστηριοποιούνται με επιτυχία, σήμερα, οι νέοι!  Γεγονός το οποίο αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην ανεργία σε μικρές ηλικίες, που εξακολουθεί να μαστίζει πολλές ευρωπαϊκές  χώρες. Μέσα από τα προγράμματα επιχειρηματικότητας, όπως αυτά του ΣΕΝ/JA, οι νέοι διευρύνουν τους ορίζοντές τους, αποκτούν ισχυρές επιχειρηματικές δεξιότητες και πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες να ανοίξουν τη δική τους, επιτυχημένη επιχείρηση. Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο γι’ αυτή τους την προσπάθεια!»

Η μαθητική εταιρεία «Eco-Biking» του 10ου Γυμνασίου Ιλίου, συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη συνολικά βαθμολογία και στις τρεις κατηγορίες αξιολόγησης και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «JA-YE European Trade Fair 2014», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στη Χάιφα του Ισραήλ, την περίοδο 2-4 Απριλίου 2014.

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece) είναι ο φορέας του Junior Achievement Europe στην Ελλάδα. Πρόκειται για μη-κερδοσκοπικό οργανισμό, που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2005. Υποστηρίζεται από δεκάδες μέλη-διακεκριμένες επιχειρήσεις και έχει ως στόχο την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιχειρηματικότητας κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τη βοήθεια στελεχών επιχειρήσεων οι οποίοι αφιερώνουν εθελοντικά το χρόνο τους, ενημερώνοντας και προσφέροντας στους μαθητές τις πολύτιμες εμπειρίες τους από την αγορά εργασίας.

Παράλληλα, με στόχο την πιο ποιοτική και ενεργή συμμετοχή των μαθητών στα προγράμματα, το ΣΕΝ/JA Greece διοργανώνει ετήσιους διαγωνισμούς, πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά, δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν την έννοια της ευγενούς άμιλλας και του συναγωνισμού.

Ο Junior Achievement-Young Enterprise Europe (JA-YE www.ja-ye.org) είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός εφαρμογής προγραμμάτων επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση, στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται σε 38 ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί ένα από τα περιφερειακά κέντρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εκπαίδευσης & Επιχειρηματικότητας-Junior Achievement Worldwide o oποίος έχει παρουσία σε 122 χώρες. Ο οργανισμός, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, απασχολεί έμπειρο προσωπικό βοηθώντας τους νέους να κατανοήσουν τα οικονομικά της καθημερινότητας και των επιχειρήσεων, εμπνέοντάς τους να καινοτομήσουν και προετοιμάζοντας την είσοδό τους στον σύγχρονο παγκόσμιο επιχειρηματικό και οικονομικό στίβο. Σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και στελέχη εταιρειών, φέρνει τους μαθητές σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων, διευρύνει τους ορίζοντές τους και αναδεικνύει τις δεξιότητές τους. Τα προγράμματα του JA-YE έχουν αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η «Καλύτερη Εφαρμογή Πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά την επιχειρηματικότητα».

Ανθή Καλομοίρη

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s