Το τι μας αξίζει θα το δούμε αύριο

TomorrowΗ  εκλογική  επιτυχία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 φέρει την προσωπική σφραγίδα του Γιώργου Παπανδρέου.  Επέδειξε καταφανέστατα  την ανάγκη των πολιτών να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα και άνοιξε νέο, μεγάλο κεφάλαιο στην ελληνική πολύπαθη πολιτική μας που φέρει πλέον τον τίτλο:  «Αξιοκρατία  – Διαφάνεια –  Αξιοποίηση των Αξίων – Εφαρμογή της Δημοκρατίας».

Για να λέμε τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη, που λέει ο ελληνικός λαός,  αξίζουν συγχαρητήρια για την αποφασιστικότητα και τις μεγάλες τομές  στην  ελληνική κοινωνία που επιχειρεί ο Γιώργος Παπανδρέου με την ανακοίνωση του προγράμματος   της νέας κυβέρνησης.

Έχει ήδη με το μέρος του, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ,  το 80% των ελλήνων και ελληνίδων. Γιατί  ξεκίνησε από την κορυφή του κράτους  αξιοκρατική αξιολόγηση. Γιατί έθεσε ανοιχτές διαδικασίες στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,  που έχει το όραμα, την παιδεία, τις ικανότητες και την εξειδικευμένη εμπειρία να φέρει την Ελλάδα μπροστά.

Η τοποθέτηση στο νέο κυβερνητικό  σχήμα άξιων και σοβαρών στελεχών αλλά και επάξιου αριθμού γυναικών, κάνει προφανή τη θέληση για ισομερή αντιπροσώπευση του ελληνικού λαού, που  έδωσε την αποφασιστική εντολή στο ΠΑΣΟΚ για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η Αξιοκρατία και η δίκαιη αντιπροσώπευση του γυναικείου πληθυσμού στην πολιτική ζωή του τόπου – της  οποίας αποτελεί ζωτικός οικονομικός και κοινωνικός παράγοντας  – ήταν δυστυχώς έλλειμμα  ζωτικής σημασίας για την πρόοδο του τόπου.

Δυστυχώς παιδεία, πολιτισμός και κρατική μηχανή  βρίσκεται σε αποδιοργάνωση. Και όμως είμαστε η ίδια η  χώρα, οι ίδιοι οι άνθρωποι που το 2004 διοργανώσαμε καταπληκτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Και αυτό γιατί το θέλαμε όλοι, και δουλέψαμε  με κριτήριο την επιτυχία της Ελλάδας και όχι τις μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Από το 2004 και μετά, ποιά ήταν η αξιοποίηση της ολυμπιακής τεχνογνωσίας;  Που είναι το ένθερμο ανθρώπινο δυναμικό και οι εθελοντές που έφεραν την Ελλάδα ψηλά;  Αντίθετα επικράτησε κατά μεγάλο ποσοστό πρωτοφανή  απαξίωση στελεχών και εθελοντών.

Το όραμα και ο πολιτισμός  έγινε σκανδαλολογία και τηλεοπτική επιθεώρηση.

Η παιδεία  έγινε παρανάλωμα του πυρός και παγκόσμια δυσφήμηση. Μια παιδεία που  απογοητεύει τα όνειρα  των παιδιών μας. Οι πυρκαγιές  ήρθαν  ως αποτέλεσμα απάθειας να επισφραγίσουν την αποδιοργάνωση των υπηρεσιών πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Είναι  και κάποιοι – εκατομμύρια τον αριθμόν – που επειδή δεν τους βλέπουμε τους ξεχνάμε. Μιλούν για την Ελλάδα σε Αμερική, Ασία, Ευρώπη, Ωκεανία και Αφρική.  Δοξάζουν την ελληνική καταγωγή τους με  διεθνείς επιτυχίες και  διακρίσεις.  Τους είδε κανείς; Τους άκουσε κανείς;  Ποια είναι η αξιοποίηση του Απόδημου Ελληνισμού, του μεγαλύτερου κεφαλαίου στην ιστορία του ελληνικού πολιτισμού, που είναι «ο βίος και η πολιτεία»  μας, η Ελλάδα στον κόσμο;

Ας καταλάβουμε όμως όλοι ότι στα δεινά και καλά του τόπου, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. Είμαστε όλοι βασικοί συντελεστές.  Στις εκλογές δεν υπάρχουν νικητές και οι ηττημένοι. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για το μέλλον που δημιουργούμε στα παιδιά μας.  Δουλειά χρειάζεται και συνεργασία. Επιμονή, αισιοδοξία και εμπιστοσύνη ότι όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά όχι με κατάκριση ή  κατάχρηση εξουσίας, όχι για να ξεχωρίσουμε αλλά για να ενώσουμε.

Ας κατανοήσουμε ότι η επιτυχία των άλλων είναι και δική μας, ότι η αδικία των άλλων θα γίνει δική μας… και η επιτυχία ή αποτυχία της νέας κυβέρνησης πάλι δικιά μας θάνε.

Μπορούμε να φέρουμε την Ελλάδα και τον ελληνισμό στο επίπεδο του πολιτισμού που μας αξίζει. Και τι μας αξίζει θα το δούμε αύριο.

Featured Photo Found on bestprophoto.blogspot.sk

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s