“Η Ανάπαυση του Οιδίποδα”στην Νέα Υόρκη ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου

    
"Η Ανάπαυση του Οιδίποδα" στο Ανοικτό Θέατρο Κολωνού
“Η Ανάπαυση του Οιδίποδα” στο Ανοικτό Θέατρο Κολωνού

Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2009 – Με ορίζοντα το κενό που άφησαν οι  χαμένοι δίδυμοι πύργοι της Νέας Υόρκης, κοντά στον τόπο της ανθρώπινης τραγωδίας που στοίχισε τη ζωή  σε χιλιάδες αμερικανούς πολίτες, κάνει την πρεμιέρα της στις Η.Π.Α., την 11η  Σεπτεμβρίου 2009, η τραγωδία  «Ανάπαυση του Οιδίποδα», ανήμερα της θλιβερής επετείου της πτώσης των πύργων. Το θεατρικό έργο θα παρουσιαστεί στο Goldstein Theatre του Queens College,  μετά την επιτυχή παγκόσμια πρεμιέρα που έγινε στις 23 Ιουλίου 2009, στο Ανοικτό Θέατρο Κολωνού, με την υποστήριξη  του Athens Campus του University of  Indianapolis (UIndy Athens).

«Η τραγική ειρωνεία της παρουσίασης αυτού του έργου ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου είναι ότι η καταστροφική τραγωδία της ημέρας αυτής, πήρε απρόσμενα και απροειδοποίητα τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, που δεν πρόλαβαν να αποχαιρετίσουν τον εαυτό τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτή η εφιαλτική εκδοχή του θανάτου, είναι άκρως αντίθετη από αυτή που παρουσιάζεται  στο θάνατο του Οιδίποδα, που είχε το χρόνο να αποδεχτεί, προετοιμαστεί και παραδοθεί στο μοιραίο», δηλώνει η Susan Einhorn, καθηγήτρια θεάτρου και σκηνοθέτης του έργου.

«Να μάθουμε να προσέχουμε αυτά που μας κάνουν να υποφέρουμε. Να θυμόμαστε τον πόνο.  Αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα του Οιδίποδα, ιδιαίτερα επίκαιρο στη σύγχρονη και βιαστική ζωή μας», αναφέρει η Dr. Constance Tagopoulos, επίκουρη καθηγήτρια του UIndy Athens, που οργάνωσε και συντόνισε την παραγωγή του θεατρικού έργου στην Αθήνα, και η οποία διατέλεσε επί 30 συναπτά έτη Καθηγήτρια Ευρωπαϊκών Σπουδών του Queens College.

«Το θέατρο του Queens College είναι όμορφο και ακουστικά καλό, αλλά δε μπορεί να συγκριθεί με τη γνησιότητα και φυσικότητα που προσφέρουν τα ανοιχτά θέατρα της Ελλάδας, με το κλασσικό ορχηστρικό τους σχήμα, που συναρπάζει τον σκηνοθέτη γιατί τον προκαλεί να σκεφτεί τρισδιάστατα, αφού το κοινό παρακολουθεί από τρεις διαφορετικές πλευρές τις δραματικές σκηνές του έργου», τονίζει η Susan Einhorn.

Το έργο έγραψε και ενορχήστρωσε ο θεατρικός συγγραφέας και συνθέτης Robert Montgomery. Το ρόλο του Οιδίποδα ερμηνεύει, όπως και στην παγκόσμια πρεμιέρα στο Θέατρο Κολωνού, ο ηθοποιός του Broadway David Little. Οι ηθοποιοί της Δραματικής Σχολής του πανεπιστημίου Queens College, ερμηνεύουν τους λοιπούς ρόλους και συνδράμουν στη γενική στήριξη του έργου. Οι Montgomery, Einhorn και  Little έχουν στο ενεργητικό τους μακροχρόνια συνεργασία, ιδιαίτερα στα έργα του  Οιδίποδα.

«Συνεργασίες με πανεπιστήμια όπως το Queens College δίνουν στις εκδηλώσεις μας διεθνή πολιτιστικό χαρακτήρα, ενώ προβάλλουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της», δηλώνει ο Chancellor του UIndy Athens και Αντιπρόεδρος του University of Indianapolis,USA, κ. Βασίλης Μποτόπουλος.

«Η Ανάπαυση του Οιδίποδα» είναι ανοικτή για το κοινό της Νέας Υόρκης και  θα πραγματοποιηθεί  στο The Goldstein Theatre, του Queens College campus,  Kissena Blvd. and the LIE (exit 24) in Flushing, ΝΥ.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του UIndy Athens «Η γνώση δεν αποκτάται μόνο μέσω της ενεργής συμμετοχής σε μελέτες που αναπτύσσονται στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και μέσω της ενεργής συμμετοχής και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο». Η φιλοσοφία αυτή  γίνεται κοινωνική πράξη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω των ανοιχτών προς το κοινό πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν τα τμήματα διεθνών σχέσεων, κοινωνικών, λογοτεχνικών, μουσικών σπουδών και ψυχολογίας στο ιδιόκτητο Πολιτιστικό Κέντρο και τη Βιβλιοθήκη του UIndy Athens (Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν).

Featured Photo Found on cybertraveltips.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s