Συγκατάθεση στο μέλλον

 

anthi

Όταν ο Τύπος κλείνει, ο κλάδος της ενημέρωσης, ο μη καλοπληρωμένος κλάδος των δημοσιογράφων  πλήττεται και μαζί του η δημοσιογραφία,  ο πλουραλισμός και η Δημοκρατία.

Μα θα πει κάποιος, τόσες εφημερίδες, τόσα ραδιόφωνα,  τόσα θέατρα, τόσοι πολλοί καλλιτέχνες,  τόσος  Πολιτισμός…. Δεν χωρά σ’ αυτή την χώρα. Δεν αντέχει η οικονομία μας  το βάρος του Πολιτισμού μας!

Ξεχνάμε όμως ότι ο Πολιτισμός, η Δημοκρατία, η Τέχνη…. γεννήθηκαν σ’ αυτόν τον τόπο όχι προς «ιδίαν τέρψιν» και κατανάλωση… αλλά είχαν πάντα έναν παγκόσμιο, εκτός συνόρων χαρακτήρα.. Αυτός ο Τόπος, παρά τις δυσκολίες, συνεχίζει να εμπνέει όσους τον εκτιμούν και τον σέβονται.

Δυστυχώς το λειτούργημα της Δημοσιογραφίας  κατάντησε λιβανιστήρι ή φτυάρι, ανάλογα με τα συμφέροντα, και τώρα παίρνει πίσω ότι  έδωσε.  Που είναι η μαχητική, αντικειμενική, εκπαιδευτική δημοσιογραφία που σέβεται τον πολίτη και το δημοκρατικό, πολιτισμένο μας λαό; Ποια πρότυπα δίνει ο ελληνικός έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος στον ‘Έλληνα και την Ελληνίδα; Τι  μέλλον υπόσχεται;

Ναι, έχουμε συνηθίσει να κρίνουμε  επιφανειακά και εκ του ασφαλούς.  Τι κάνουμε  όμως εμείς για όλα αυτά; Ποιους  διαβάζουμε, πιστεύουμε και παρακολουθούμε;  Μήπως αυτούς   που επιπλέουν;  Τα μεγάλα ονόματα; ….και χάνουμε την αλήθεια της  δημοσιογραφίας και την ουσία της πραγματικότητας, κάποιων σοβαρών  φωνών και  αφανών γραφιάδων …που βρίσκονται πίσω από τις ειδήσεις, που ζουν για να γράφουν, έστω και στα ψιλά γράμματα, έστω και με μικρές επικεφαλίδες,  με την ελπίδα ότι κάποιοι κάποτε θα δουν την αλήθεια που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια τους   και θα δώσουν την ανάλογη προσοχή…

Είναι αυτοί που « γεμίζουν» τις εφημερίδες και τα περιοδικά  με πληθώρα ειδήσεων από την Ελλάδα και τον κόσμο μας. Είναι αυτοί που βγάζουν εκπομπές ποιότητας με μικρή ακροαματικότητα. Είναι οι άγνωστοί δημοσιογράφοι του τοπικού και επαρχιακού τύπου… .που στηρίζουν τον παλμό  και την ανάπτυξη της πόλης, του χωριού, της επαρχίας.

Είναι λοιπόν πλεόνασμα ο πλουραλισμός και ο πολιτισμός  σ’ έναν εμπνευσμένο από τον τόπο του λαό;

Προσωπικά, Δεν  Ξεχνώ τον αγώνα κάποιων που παρ’ όλο τις οικονομικές δυσκολίες και προσωπικά χτυπήματα…δεν σταμάτησαν να πιστεύουν σε αξίες και ιδανικά που μια ζωή κυνηγάμε και θα κυνηγάμε…και αφιέρωσαν ζωή και οικογένεια στην υπηρεσία του Τόπου και του  Τύπου …μην έχοντας το στυγνό επιχειρηματικό χαρακτήρα, το νου στο “απόλυτο συμφέρον” και τη ψυχή στο “απόλυτο εγώ”…που πολλές φορές επιβάλλουν οι καιροί  και οι “συνειδήσεις” μας.

Ας αποφασίσουμε λοιπόν πρώτα τι θέλουμε, να βρούμε τι μπορούμε να κάνουμε..και να βοηθήσουμε αυτούς που νοιάζονται για την ποιότητα ζωής και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Αρνητικά έχουμε να πούμε και να βρούμε πολλά…ας δούμε και εκτιμήσουμε και τα θετικά…που θέλουν  αγώνα για να “χτιστούν”, και μόνο αναίδεια και αδιαφορία για να γκρεμιστούν. Ας αποδεχτούμε το καλό με καλοσύνη και λιγότερη καχυποψία, και ας βάλουμε ο καθένας τη δική του υπογραφή και συγκατάθεση στο μέλλον.

Σ’ αυτή τη χώρα, χωρά ο πολιτισμός της ανθρωπότητας. Τέχνες, γράμματα, τύπος,  θέατρο, αθλητισμός, είναι πολιτισμός…. Δεν μένει παρά να τα διαφυλάξουμε. Να ενισχύσουμε τη Θετική Σκέψη, να επιβραβεύσουμε την Προσφορά. Να κάνουμε το δικό μας βήμα.

Ανθή Καλομοίρη

Photo Found on flickr.com 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s